Apr 18 2010

Račan

Kaj se zgodi, ko pride do eksplozije v Pinusu

Leta 2005 je prišlo do eksplozije v čistilnici Pinus. V eksploziji je žal ena oseba umrla. Požar je pogašen, na kraju so vsa društva iz občine Rače-Fram in poklicni gasilci iz Maribora s 3 vozili.Gorelo je v delu stavbe kjer čistijo tehnološko vodo in v nadaljevanju stavbe je še sežigalnica. Dogodek odpira več vprašanj. Sežigalnica in Pinus sta v neposredni bližini gozda in krajinskega parka, kar je neumnost in nevarnost že po sebi. Okoljevarstvena soglasja so verjetno vprašljiva. Zaradi Pinusa so Rače potencialna ekološka bomba. Eksplozija lahko povzroči veliko koncetracijo pesticidnega prahu v ozračju. Takrat pride do preobčutljivosti kože, alergijske reakcije, fotoalergijskea reakcije, zatrdlin, izgube dlak in las, atrofije kože, spremembe vedenja, poškodbe centralnega živčnega sistema, poškodbe perifernih živcev.

Ob nesreči je gasilec napisal:

Včeraj je res bilo kar naporno. Glede na to, da je eksplozija nastala v tovarni kemičnih izdelkov mi ni bilo ravno najbolj vseeno ko sva se z kolegom Robijem opremljala z IDA ter pričela z gašenjem iz zaklona v goreči objekt v katerem je bilo polno cistern z kemikalijami ki so divje gorele. Pred objektom pa cca. 100 1m3 cistern katere so kolegi pričeli takoj ohlajati prav tako velik rezervoar z metanolom zraven katerega je gorel viličar. Hvala bogu smo bili res zelo hitri po eksploziji( cca. 5 min.) tako da smo preprečili upam si trditi 100 milijonsko škodo. Še nikoli nisem s tako težavo pričakoval poklicnih kolegov. Nažalost je v eksploziji umrl domačin, prijatelj vseh račkih gasilcev. Žalosten dan za Rače.

V Večeru pa smo prebrali članek:

Prizorišče eksplozije v obratu tovarne Pinus Rače

Zakaj je v soboto, deset minut pred poldnevom, eksplodiralo v obratu kemično čistilne naprave v tovarni Pinus Rače – v eksploziji je umrl tam zaposleni -, tudi dan po nezgodi še ni bilo znano. Predsednik uprave Pinusa Žarko Rostohar nam je povedal, da bodo pristojni preiskavo nadaljevali danes. Sicer pa nam ni praktično nič povedal tudi preiskovalni sodnik, ko je v soboto po uri in pol ogleda zapustil kraj nezgode – razen tega, da preiskava še poteka. V Pinusu je nastala manjša materialna škoda, onesnaženja vod ali zraka ni bilo, mlada družina pa je, žal, ostala brez očeta.

Eksplodiralo je v manjšem obratu za čiščenje tehnoloških vod, ki je fizično ločen od skladišča in proizvodnje.

“Bil je normalen delovni proces, ki ga je izvajal procesničar: v kotlu je nevtraliziral z lugom, pri čemer je iz za zdaj še neznanih vzrokov nastala eksplozija. Kotel je ostal nepoškodovan, manjša škoda je nastala le zato, ker je ob vertikalni eksploziji dvignilo lahko pločevinasto kritino objekta. Nato je izbruhnil požar, naš delavec pa je ob dogodku, žal, izgubil življenje. Zelo priden je bil in zelo mi ga je žal,” je včeraj povedal Žarko Rostohar. Požar so potem pogasili gasilci, ki so preprečili še iztekanje mešanice tekočin v kanalizacijo; podjetje ima namreč svojo lovilni bazen za izlitja, tako da onesnaženja okolja s pesticidi in z drugimi nevarnimi snovmi ni bilo.

Eksplozija je bila tako močna, da so jo slišali tudi v soseščini tovarne. Kraj nezgode so si kmalu po njej ogledali inšpektor za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, inšpektor za okolje in prostor, delovni inšpektor, policisti in, kot smo že zapisali, preiskovalni sodnik. Preiskava slednjega bo najbrž pokazala, kaj je bilo v soboto usodno za 37-letnika, v podjetju zaposlenega že petnajst let in hkrati očeta v mladi družini.

  • Share/Bookmark

En odziv
En odgovor v “Kaj se zgodi, ko pride do eksplozije v Pinusu”

  1. Zormandne 21.12.2011 18:47 1

    Strašno.

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !