Okt 06 2010

Račan

Kako so se na naš izziv o ekologiji Rač odzvali županski kandidati in kandidatinje?

Kakšen je rezultat našega neuradnega preizpraševanja županskih kandidatov, kaj menijo in želijo postoriti glede pereče ekološke problematike? Čeprav je sedanji župan na mailing listi prejemnikov vseh naših zapisov, se nikoli ni odzval – tudi sedaj ne. Žal to kaže na določeno aroganco. Prijazno sta se javila kandidata Branko Petrovič in kandidatka Romana Fišer. Prvi nam je pisal privatno, druga javno, med komentarji. Zaradi javnosti zapisa objavljamo njen zapis v nadaljevanju. To seveda ne pomeni, da favoriziramo kakšnega od kandidatov, blog nima političnih preferenc. Želimo si, da bi si vsi prizadevali za boljše in prijaznejše okolje, v katerem živimo. Rače so ekološko preobremenjene, to je dejstvo!

Spoštovani!

Kot neodvisna kandidatka za županjo občine Rače – Fram s podporo volivcev in Neodvisne liste GREMO NAPREJ, Vam dajem kratek odgovor na Vaša vprašanja.

Pod mojim vodstvom bo občina naredila inventuro problemov, med katerimi so tisti, ki so pod režimom Natura2000 deležni največje skrbi, saj je to EU režim, kjer se predvideva, da so lokalne skupnosti dentifikator odklonov, ki se nato rešuejjeo s ustreznimi akcijami, programi, itd… Dosedaj občina ni uspešno izvajala svoje vloge in režim Natiura2000 ni jemala resno. Kar se tiče sežigalnice bomo z ustrezno inistitucijo (Agencija za okolje) vzpostavili ustrezno, uradno monitoring postajo saj sežigalnica ni občinski problem ampak problem širše skupnosti. MI ga moramo dovolj dobro identificirati in z rezultati pritiskati na državo, da ta problem ustrezno sankcionira, ter zaščiti naše občane.

Vodilna ideja razvoja naše občine, ki sem jo dala na prvo mesto v volilnem programu je: PITNA VODA – je naše bogastvo od Planice do Gorice. Na to se navezuje problematika nače občine Rače – Fram, ki jo tudi Vi  izpostavljate: Ekološka preobremenjenost in tudi Skrb za Krajinski park.  Če hočem realizirati svojo vodilno idejo razvoja, se moram temeljito lotiti celovitega reševanja  problematike na področju zavarovanja zajetja pitne vode na Pohorju, vodovoda, kanalizacije, sežiganja odpadkov v Pinusu, Kozoderčeve jame v Račah, divjih odlagališč, Nature 2000 in še in še.

Vlada RS je leta 2004 s posebno Uredbo o Varstvenih območjih določila območja Natura 2000. Določenih je 286 območij, od tega 260 na podlagi direktive o habitatih in 26 na podlagi direktive o pticah. Zagotavljanje trajnostnega razvoja je eno temeljnih načel Strategije razvoja Slovenije zato so varovana območja po eni strani razvojna možnost občine, ki povečujejo privlačnost za razvoj ustreznih dejavnosti, po drugi strani pa območja Natura 2000 prinašajo tudi omejitve in prednosti pri pridobivanju sredstev za razvijanje nadomestnih dejavnosti, kar pa se sedaj ne izkorišča v polni meri.

Občina Rače Fram ima Kazalnik indeksa razvojne ogroženosti občin IRO 2006 UMAR z vrednostjo  42,3 %, torej od 5124 Ha celotne površine sedanje občine je pod Naturo 2000 2494 Ha. V Podravju je ta delež  27,5 % in v Sloveniji 35,5 %. Po rangiranju je občina Rače Fram s tem deležem Nature 2000 v Sloveniji na 66.rangu in v Podravju na 9. rangu.

Železniški podvoz  v Račah oziroma razrešitev prehoda preko želešniških tirov v Račah in  razrešitev problematičnega podhoda na Ješenci , je tudi moje zelo pomemno izhodišče v volilnem programu. Le – to sem želela razrešiti že pred štirimi leti, če bi mi volilci dali to možnost. Enako mislim tudi sedaj. Seveda pa je razrešitev zelo težka, potrebno je pridobiti dobre strokovne predloge, jih dati ljudem v razpravo in nato v konsenzu z ljudmi najti rešitve, ki bodo čim manj obremenjujoče za ljudi v bližini prehoda v Račah.

Spoštovani g. Lampe, vabim Vas na razgovor o navedenih problematikah s člani Neodvisne liste GREMO NAPREJ, da skupaj najdemo najboljše rešitve, kajti Neodvisna lista GREMO NAPREJ ni samo lista za volitve , ampak bomo aktivno delovali naprej tudi po volitvah, v cilju enakomernega in zuspešnega razvoja občine v dobrobit vseh občank in občanov.

Prisrčen pozdrav!

Romana Fišer, neodvisna kandidatka za županjo

  • Share/Bookmark

Še brez komentarjev.
Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !