Okt 24 2010

Račan

Kdo bo pred Pinusom reševal Osnovno šolo Rače?

Požar v Pinusu, o katerem smo poročali, je bil k sreči in zaslugi gasilcev pravočasno pogašen. Vsaka čast gasilcem, toda odpira se vrsta vprašanj…

Kot je razbrati tudi iz komentarjev na tej strani in vseh zapisov v medijih, še vedno čakamo na rezultate preiskave, kaj se je zgodilo. Ti bi se morali zgoditi že zdavnaj, pa jih ni. Čeprav trdijo, da so bili sproženi vsi varovalni mehanizmi – v posredovanju sta sodelovali prostovoljna gasilska brigada občine Rače – Fram in mariborska poklicna gasilska brigada, kraj požara pa so si ogledali tudi prostojni požarni inšpektor, inšpektor kriminalistične policije in inšpektorica za okolje.

Toda kje so rezultati, ki bi pokazali, kakšni so bili učinki onesnaženosti zraka in drugega? Tudi če so res goreli le nenevarni odpadki, tak dogodek zahteva preiskavo. Na teren naj bi prišel kemični laboratorij – o tem so poročali mediji? In? Kje so?

Drugič, kaj bomo storili, ko bo naslednjič prišlo do česa hujšega? Kaj je občina Rače-Fram zaenkrat storila? Ali obstajajo občinski načrti zaščite in reševanja ob nesreči z nevarno snovjo v Občini Rače-Fram? Tako se sprašuje tudi naš bralec.

Osnovna šola Rače stoji v dometu manj kot 100 metrov od objektov Pinusa  s sežigalnico vred– kar je verjetno slovenski rekord v izpostavljanju naših otrok nevarnim vplivom okolja. Kot da bi se nekdo šalil, je zdaj še v neposredni bližini šole sprejel odločitev postavljati še vrtec. Vse čestitke načrtovalcem! In prav zato jih je treba vprašati, kje so občinski načrti za reševanje naših otrok v takem primeru? Kdo zna odgovoriti na to vprašanje?

Če ne bo odgovora, bo to še en dokaz lahkomiselnega poigravanje odgovornih z zdravjem in življenjem naših otrok!

  • Share/Bookmark

2 odzivov
2 odgovorov v “Kdo bo pred Pinusom reševal Osnovno šolo Rače?”

  1. Brinadne 24.10.2010 21:36 1

    Rezultati, če bodo, bodo prirejeni Pinusu v prid. To moramo vedeti. V nobenem primeru pa ne bodo realni, saj so se vzorci zraka odvzeli šele nekaj ur po požaru, ko se je glavnina strupov, ki so se sprožili ob eksploziji in požaru, že razpršila po okolici. V vsakem primeru nas bodo ponovno samo zavajali…

  2. Gregordne 26.10.2010 21:42 2

    Tukaj morem pohvaliti g. Robi iz gasilskega društva Rače. Zavzel se je za boljšo informiranost, sam pa sem izpostavil potrebo po nujni seznanitvni vseh pedagoških delavcev. Upam da nam bo uspelo v bljižnji prihodnjosti izvesti nekaj izobraževanj, ki bi nas “starše” ustrezno poučili in ravnali z veljavnimi postopki v primeru podobne nesreče.

    Zgolj za informacijo, da potekajo pogovori z ARSO, da bi se na področje v okolici PINUS-a postavila merilna naprava za merjenje onesnaženosti zraka v skladu s EU direktivno 2008/50/ES. Ker je tovrstna naprava na srečo relativno poceni (beri draga) je bom aktivno zavzel, da se slednja poda v regijski plan v okviru državnega načrta. Ker je za to postavitev potrebna tudi ustrezna tehnološka opremljenost lokacije, ne izklučujem možnosti, da bi se slednja kar postavila prav na zemljišču OŠ Rače. Seveda bo tukaj potrebna maksimalna angažiranost celotnega mestnega sveta in seveda TUDI župana, da se odobri samo postavitev. Pa lep pozdrav

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !