Nov 16 2010

Račan

Za požar v Pinusu kriva tehnična napaka

“Od Pinusa pričakujemo, naj nam transparentno pove, kaj je gorelo in kakšni postopki so tekli ob alarmiranju,” pravi Marjan Lah, vodja Ekološke iniciative Rače.

Dokler bo Pinus sredi občine, bo obstajala latentna nevarnost, da se bo kaj zgodilo.

Beseda tudi iniciativi

Pred enim mesecem je v tovarni fitofarmacevtskih sredstev Pinus v Račah izbruhnil požar. Prebivalce je prestrašil gost črn dim, ki se je vil iz dimnika sežigalnice. “Ne vemo, kaj se je sprostilo v zrak, ki ga dihamo,” je bila takrat zaskrbljena bližnja stanovalka. Tudi zato bodo o nedavni nesreči danes razpravljali svetniki na seji občinskega sveta, ki se je bodo udeležili predstavniki Pinusa. Branko Ledinek, župan Občine Rače, pa zagotavlja, da bo, če se bodo tako strinjali svetniki, dal besedo tudi Ekološki iniciativi Rače.

Poziv k objavi rezultatov
“Če Pinus opravlja monitoring emisij, zakaj rezultatov ne objavijo?” se sprašuje Lah, ki poudari, da je podjetje izgubilo zaupanje občanov. Župan Ledinek bo predstavnike podjetja na današnji seji pozval, naj razkrijejo rezultate meritev, ki jih opravljajo v podjetju. “Vprašanje je, ali jim bodo ljudje verjeli. Tudi pristojne inšpekcijske službe zagotavljajo, da so meritve brez posebnosti. Nikogar pa ni z dokumentom, ki bi dokazoval drugače,” dodaja župan.

Andrej Andoljšek, predsednik uprave Pinusa, poudarja, da si v podjetju želijo razkritje rezultatov policijske analize. “Vemo, da je vse v mejah normale. To lahko trdim, saj smo tudi sami delali analize,” pravi. Kot pove Bartolo Lampret s Policijske uprave Maribor, policijska preiskava o požaru še ni končana.

Andoljšek pojasni, da je zagorelo zaradi tehnične napake: “Izklopil se je ventilator. Zdaj urejamo še enega, ki se bo vklopil, če se bo izklopil glavni ventilator. Tako da se tehnično ta napaka ne more več zgoditi.”

Vir:

http://www.zurnal24.si/stajerska/kriva-tehnicna-napaka-191468/clanek

  • Share/Bookmark

En odziv
En odgovor v “Za požar v Pinusu kriva tehnična napaka”

  1. stankodne 19.11.2010 21:26 1

    Kako je v mejah normale če pa vsako krat ko grem v TUŠ smrdi po kemičnem?
    Po celih Račah. Naj bi gdo to objasni.

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !