Dec 09 2010

Račan

Škandalozno: ovadba krajanov je za župana Rač zbujanje pozornosti

Iz članka v Delu (9. 12. 2010):

Krajani z ovadbo nad Pinus Rače

Člani neformalne Ekološke iniciative Rače so pred dnevi na okrožno državno tožilstvo v Mariboru podali ovadbo zoper podjetje Pinus TKI in odgovorno osebo te družbe zaradi domnevne storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja po 332. členu kazenskega zakonika.

2008, vodja iniciative Marjan Lah priznava, da na ta način začenjajo s pritiskom na kemijsko podjetje, da bi to prenehalo s svojo dejavnostjo v središču kraja. »Vedeti moramo, da osnovno šolo od tovarne, kjer je tudi sežigalnica nevarnih odpadkov, loči samo sto metrov,« je povedal Marjan Lah, vodja ekološke iniciative Rače. Rače postajajo spalno-bivalno naselje, v katerem ni več prostora za kemično tovarno s sežigalnico.

Lah je poudaril, da so razočarani tudi z odzivom Pinusa ob nedavnem požaru v peči sežigalnice, ko o nevarnosti niso obvestili ne krajanov ne bližnje šole in vrtca. V iniciativi so že prosili onkološki inštitut za podatke o obolevnosti za rakom na tem območju, na podlagi teh podatkov pa bodo nadaljevali svoje pritiske na Pinus.

Župan občine Rače – Fram Branko Ledinek opozarja, da se ti očitki nanašajo na tri leta star incident, zato ovadbo vidi kot sredstvo za vzbujanje pozornosti. Po njegovih besedah se je odnos Pinusa do lokalne skupnosti od takrat precej spremenil. »Zdaj imamo dostop do vseh meritev, ki se avtomatsko izvajajo na 30 minut. Dogovarjamo se tudi, da bi sproti objavljali podatke na spletni strani občine, kjer bi jih lahko ljudje vsak trenutek preverili,« je še povedal župan.

»O kazenski ovadbi in njeni vsebini nisem seznanjen, tako da je ne morem komentirati,« se je odzval predsednik uprave družbe Pinus TKI Andrej Andoljšek. Na očitke ekološke iniciative Rače je odgovoril, da z občino Rače – Fram, ki je lastnica čistilne naprave, kakor tudi z drugimi pristojnimi organi, ki nadzirajo njihovo delovanje, sodelujejo »transparentno in odprto«.
Poudaril je še, da je skrb za varovanje okolja ena od temeljnih vrednot Pinusa. »V zadnjih letih zato v ta namen usmerjamo večino investicij, svojo uspešnost pri tem pa dokazujemo tudi z vsemi pridobljenimi dovoljenji, med drugim z novim okoljevarstvenim (IPPC) dovoljenjem, ki smo ga pridobili letos.«

Člani neformalne Ekološke iniciative Rače so pred dnevi na okrožno državno tožilstvo v Mariboru podali ovadbo zoper podjetje Pinus TKI in odgovorno osebo te družbe zaradi domnevne storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja po 332. členu kazenskega zakonika. Vodja okrožnega državnega tožilstva v Mariboru Drago Šketa je povedal, da so ovadbo prejeli in so jo dodelili v reševanje pristojni okrožni državni tožilki. Ta se bo, kot je pojasnil Šketa, po proučitvi vsebine ovadbe odločila glede nadaljnjega zbiranja obvestil.

Ugotovitve kriminalistov o požaru javnosti še niso znane

Po manjšem požaru v obratu sežigalnice družbe Pinus 14. oktobra je stekla tudi kriminalistična preiskava, zadeva pa trenutno še ni končana, je včeraj za Delo povedal tiskovni predstavnik mariborske policijske uprave Bartolo Lampret. Spomnimo: omenjenega dne je v Pinusovi sežigalnici prišlo do vžiga med polnjenjem ene od peči, menda zaradi tehnične okvare ali konkretno zaradi izklopa ventilatorja.

  • Share/Bookmark

2 odzivov
2 odgovorov v “Škandalozno: ovadba krajanov je za župana Rač zbujanje pozornosti”

  1. kinkitonekinkitonedne 9.12.2010 10:08 1

    Sam’ na guob’c!

  2. marijadne 11.12.2010 11:53 2

    Spoštovani, podpiram vašo inicijativo za boljše okolje v Račah, ker smo praznih obljub že siti. Kje se vam lahko pridružim da sodelujem? Hvala.

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !