Feb 16 2011

Račan

Račanom bi na vodovarstvenem območju zgradili bencinski servis

Kaj bo storila občina Rače-Fram, da zaščiti šikolske vodnjake, iz katerih pijejo vodo tudi Račani? Povzemamo bo zapisu Zvezdne doline. Že nekaj časa se govori, da bi naj podjetje Engrotuš v Šikolah, v križišču cest Slovenska Bistrica-Ptuj-Rače-Šikole, v neposredni bližini vodovarstvenega območja, gradilo bencinsko črpalko. Na predzadnji seji sveta občine Kidričevo je glede tega gospod Milan Strmšek vprašal: »glede gradbenega dovoljenja za investitorja v Šikolah, blizu vodovarstvenega območja. Vemo, da je ena faza že potekala, in sicer so arheologi svoje delo opravili. Nedopustno je, da se v bližini 200m od vodovarstvenega območja zgradil bencinska črpalka.« Odgovor g. Herberta Glaviča je bil naslednji: »Gradbeno dovoljenje za bencinski servis je v pridobivanju. Vloga še ni bila dana na Agencijo RS za okolje za izdajo vodnega soglasja za nameravani poseg. Projekt je potrebno še popraviti glede na zahteve iz projektnih pogojev, ki jih je dala agencija in Komunala Slovenska Bistrica.«

O tej temi smo lahko pred tem brali že v dveh prispevkih v Večeru iz druge polovice lanskega leta, ki ju je pripravil Zdenko Kodrič:

Bencin na zajetju pitne vode
V Šikolah bencinska črpalka v neposredni bližini vodnega črpališča, ki ga upravlja bistriška komunala

Po besedah arheologov in podjetja Komunala Slovenska Bistrica bo v neposredni bližini črpališča pitne vode v Šikolah družba Engrotuš zgradila bencinski servis. Poslopje in druge objekte bodo zgradili menda še v tem letu, stali pa bodo v križišču cest Slovenska Bistrica-Ptuj-Rače-Šikole. Arheološka dela morajo končati do konca avgusta, kar pomeni, da bi servis lahko začeli graditi že septembra.

Zemljišče leži na območju kidričevske občine. Župan Jože Murko o gradnji ne ve mnogo, saj občinske uprave nihče ni seznanil z naložbo, kaj šele da bi investitor občino prosil za mnenje o gradnji. Murko opozarja, da bo črpalka na občutljivem naravnem območju, blizu je namreč pomembno črpališče pitne vode, ki ga upravlja bistriška Komunala, trenutno pa se z vodo oskrbujejo prebivalci bivše krajevne skupnosti Cirkovce, v kateri živi skoraj 3000 ljudi. Prav zaradi vodnega zajetja sta na cesti Ptuj-Kidričevo-Slovenska Bistrica omejitvi: v okolici zajetja kmetje ne smejo v zemljo spustiti niti kapljice gnojnice, prepovedana je tudi vožnja cistern z gorivi. Prav zavoljo tega je novica o gradnji bencinskega servisa toliko bolj osupljiva, meni Blaž Gregorič, direktor Komunale Slovenska Bistrica, ki pravi, da jih je investitor seznanil z gradnjo in Komunala je projekt izgradnje zavrnila, češ pitno vodo je treba zavarovati z vsemi možnimi sredstvi. Engrotuš naj bi pogoje izpolnil: zgradil naj bi lovilne posode, rezervoarji pa naj bi imeli dvojno dno.

To je razumljiva gradbena poteza. Kaj pa prevoz naftnih derivatov in drugih nevarnih snovi po cesti? Kako bo Engrotuš interveniral, če se bo tik pred bencinsko črpalko razlila cisterna z bencinom? Ali bo zato Direkcija za ceste RS umaknila omejitvene prometne znake? Na cesti zunaj mesta Slovenska Bistrica proti Pragerskemu, Šikolam in Ptuju namreč stojita prometna znaka, ki opozarjata na prepoved vožnje vozil, ki vozijo nevarne snovi. Odgovor na to vprašanje smo iskali pri investitorju. V Tušu oziroma njegovi službi za stike z javnostmi so povedali: “Za izgradnjo bencinskega servisa smo že pridobili projektne pogoje, na podlagi katerih bomo izdelali konkreten izvedbeni projekt. V okviru izdelave projektno-tehnične dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja nam je ministrstvo za okolje in prostor, Agencija Republike Slovenije za okolje na podlagi drugega odstavka 12. člena Uredbe o organih v sestavi ministrstev, 50. člena zakona o graditvi objektov in 151. člena zakona o vodah izdalo informacijo o pogojih gradnje. Skladno z zakonodajo, ki ureja to področje, pa bomo pri izgradnji bencinskega servisa upoštevali vse najvišje varnostne ukrepe za preprečitev vsakega potencialnega onesnaženja okolja.”

Objavljeno v Večeru, 24.7.2010

ZDENKO KODRIČ

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2010072405560870

Preprečiti gradnjo bencinske črpalke ob črpališču v Šikolah
Liter nafte lahko v zelo kratkem času onesnaži vodno zajetje in povzroči ekološko katastrofo za 24.000 ljudi

Občina Slovenska Bistrica opozarja, da bencinska črpalka v neposredni bližini črpališča pitne vode v Šikolah ne sodi v ta prostor, je na včerajšnji novinarski konferenci dejala Irena Majcen, županja občine Slovenska Bistrica, in dodala, da iz šikolskih vodnjakov vodo dobiva 24.000 ljudi. Iz tega zajetja na dan načrpajo dva milijona litrov, vodo pa pijejo prebivalci občin Kidričevo, Rače Fram in Slovenska Bistrica.

Novo bencinsko črpalko, gradila naj bi jo trgovska družba Tuš, bi postavili v križišču cest Slovenska Bistrica-Ptuj-Rače. Na zemljišču pravkar pospravljajo svoje orodje arheologi, kar pomeni, da je bencinski servis resna naložba. Gradbeno dovoljenje naj bi Tuš dobil na ptujski upravni enoti, soglasja pa na ministrstvu za okolje in prostor ter Agenciji RS za okolje in prostor. Zamisel o gradnji črpalke ni nova, njena lokacija je zaznamovana v državnem prostorskem načrtu iz leta 1999. Županja Irena Majcen je navzlic temu začudena nad lokacijo, kajti zemljišče spada v prvi varovalni pas šikolskega zajetja. Zaradi smeri toka podtalne vode bi onesnaženje takoj ogrozilo vodnjake in povzročilo izpad v vodovodnem sistemu. V bistriški Komunali poudarjajo, da zaradi tega ne bi mogli nadomestiti vode iz drugih virov. Komunala Slovenska Bistrica je 28. julija ministrstvo za prostor obvestila o pripravah na gradnjo, opozorila je tudi inšpekcijske službe, a doslej ni bilo odgovora ne z Arsa niti z ministrstva in inšpekcijskih služb. Bistriška občina in Komunala opozarjata tudi na prepovedan prevoz naftnih derivatov po regionalni cesti Slovenska Bistrica-Ptuj. Ta prepoved je skladna z uredbami o varovanju podtalnice na Dravskem in Ptujskem polju.

Občini Slovenska Bistrica in Rače-Fram sta lani zagotovili denar za vzdrževanje in zamenjavo črpalk, namestili so tudi novo regulacijsko tehnologijo, s katero s telemetrijskim vodenjem nadzirajo črpanje. Obnovo in gradnjo vodovodnega omrežja prav zdaj financira Evropska unija in njen kohezijski sklad ter ministrstvo za okolje in prostor.

“Prepričana sem, da je sprememba lokacije za gradnjo bencinskega servisa nujna,” je še včeraj rekla Irena Majcen. Vodja oskrbe z vodo v Komunali Jožica Dobaj pa je dodala, da lahko liter nafte ali bencina povzroči katastrofo v Šikolah.

Ključek in kovanec

Arheologi zasebnega podjetja PJP Slovenska Bistrica so med julijem in septembrom na parceli, na kateri naj bi zgradili bencinsko črpalko, odkrili nekaj dragocenosti iz rimskega cesarstva. Najprej so odkrili več jam in jarkov, pozneje tudi grobišče. Našli so ostanke bronastih fibul in odlično ohranjen ključ v običajni velikosti. Na njem so vidne zareze, oblika je nepoškodovana. Zemlja je skrivala tudi rimski novec. Arheologi pa domnevajo, da izvirajo najdbe iz 1. ali 2. stoletja našega štetja.

Objavljeno v Večeru, 3.9.2010

ZDENKO KODRIČ

Vir: http://www.vecer.com/clanekslo2010090305572138

  • Share/Bookmark

2 odzivov
2 odgovorov v “Račanom bi na vodovarstvenem območju zgradili bencinski servis”

  1. [...] cisterne in kamioni tudi ovirajo promet. O ekoloških nevarnostih bencinskih črpalk pa smo tudi že pisali – zdaj želijo zgraditi še [...]

  2. [...] in kamioni tudi ovirajo promet. O hudih ekoloških nevarnostih bencinskih črpalk pa smo tudi že pisali – zdaj želijo zgraditi še [...]

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !