Mar 18 2011

Račan

Bodo Rače postale štajerska Fukušima?

Objavljeno v 08:12 pod Okolje

Bodo Rače, ekološko preobremenjen kraj s sežigalnico, Pinusom in proizvodnjo škropiv, biodizla in biocidov, sumljivimi izpusti v zrak in v zemljo, ogromnimi skladišči Petrola, ogroženo podtalnico, zdaj sežigale še nevarne odpadke iz trboveljskega Lafarga in postale štajerska Fukušima? Ne zaradi nevarnosti jedrskega sevanja, pač pa zaradi nevarnih sežigalniških emisij v zraku? Pinus prodaja sežigalnico. Kaj bo z njo delal novi kupec? Račanke in Račani pa večinsko spijo in jih nič ne zanima! Vstanite in v boj, dokler je še čas!

Članek iz Žurnala24 »Nočejo še enega Lafargea«.

Rače. “Zavzemamo se za zaprtje sežigalnice, ob morebitni prodaji pa bomo zahtevali, naj se iz našega kraja izseli,” se je na informacije, da podjetje Pinus TKI prodaja sežigalnico, odzval Marjan Lah, predsednik Ekološke iniciative Rače.

“Teoretična možnost”
“V ekološki iniciativi se bojimo, da bi lahko novi kupci v sežigalnici sežigali tudi odpadke iz cementarne Lafarge Cement,” je razložil Lah. Sežig teh odpadkov v Račah bi bil možen, kar je potrdil sam Andrej Andoljšek, predsednik uprave Pinus TKI: “Teoretično možnost obstaja, toda poslovno ne bi bila smiselna. 
Sežigalnica je majhna in 
specializirana.”

“Nese zlata jajca”
Naše ambicije so sredstva za varstvo rastlin in biodizel. Večjo vrednost bo imela za nekoga, ki je specialist na področju upravljanja odpadkov,” je Andoljšek pojasnil prodajanje sežigalnice. Prodaja pa je nelogična Branku Ledineku, županu Rač: “Zakaj bi prodajali kuro, ki nese zlata jajca? Ne bo menda Svetelšek postal pogrebnik Pinusa?” Aleksander Svetelšek bo junija namreč prevzel vodenje Pinusa. Ledinek pa je že napovedal, da bi se zamisli o sežigu odpadkov iz Lafarge Cementa uprli na vse možne načine.

  • Share/Bookmark

3 odzivov
3 odgovorov v “Bodo Rače postale štajerska Fukušima?”

  1. kinky tonedne 18.03.2011 09:51 1

    Jaz sem za naše.

  2. brankodne 18.03.2011 21:16 2

    Jaz sem pa za manj ludizma in cinizma, kinky tone.

  3. brankodne 20.03.2011 21:18 3

    Naj se nehajo zafravati iz nas, PINUS moramo z združenimi močmi ustaviti če ne želimo plačevati s svojim zdravjem. Predlagam bojkot njihovih izdelkov.

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !