Apr 21 2011

Račan

Prometni kaos v Račah zaradi bencinske postaje Shell

O prometni in ekološki obremenitvi, imenovani bencinska postaja SHELL v Račah in Framu, smo že pisali (naš članek in naš drugi članek). Imeli smo prav, od lanske otvoritve bencinske postaje je imela velike finančnih koristi občina Rače Fram, zelo malo pa prebivalci Rač, Frama, Morja pri Framu, Ješence, Požega, Bukovca, Brezule, Podove, Hotinje vasi, Polskave in številni drugi, ki prihajajo ali odhajajo na avtocesto na priključku Fram.

Neznosni zastoji ob še dodatnem križišču pred bencinsko postajo otežujejo prihod ali odhod v službo ali po opravkih številnim domačinom – včasih se zamude štejejo v minutah, potem pa še na prehodu čez tire v Račah pri gostilni Kostanj, če zavijete v center Rač.  Povečan promet bi zahteval ureditev drugega priključka, saj si je občina dobesedno zamašila dotok ali odtok v svoj center – da ne omenjamo bližnjih skladišč Petrola, kjer cisterne in kamioni tudi ovirajo promet. O hudih ekoloških nevarnostih bencinskih črpalk pa smo tudi že pisali – zdaj želijo zgraditi še eno.

Zaradi aktualnosti in vedno večjih prometnih zamaškov po Ljubljanski (predvsem zjutraj in ob vračanju ljudi domov) ponavljamo zapisa: pa smo ga dobili. Kot da Rače ne bi bilo že preveč obremenjene, se je nekdo odločil prodati skoraj 30 hektarjev veliko zemljišče, da bi se zgradil največji Shell Truck Center v tem delu Evrope, ki se razprostira na 30.000 m2. Upamo, da je kdo mastno zaslužil. In seveda je moral prispeti prav v Rače in Fram, da bi te kraje še bolj prometno in ekološko obremenil.  Se res mora vse, kar je obremenjujočega, zvrniti v ta kraj? Zakaj ne kam drugam? Zdaj ga imamo v Račah (otvoritev), ki se nagloma spreminjajo ne le v ekološko prekomerno obremenjeno naselje, ampak tudi v prometno nasičeno in nevarno območje. Namesto da bi nekdo poskrbel vsaj za to, da ima največji bencinski servis za tovorna vozila v srednji Evropi (!) svoj priključek na avtocesto in svoj izvoz, bo zdaj lahko oviral promet in dovoz lokalnim prebivalcem, ki npr. hitijo v službo v Maribor in se venomer zapičijo v kamion spredaj in kamion zadaj. Pameti ni, pameti! Namesto da bi nekdo razmišljal o kvaliteti bivanja in življenja, o razvoju kraja, o ureditvi poti in več kolesarskih poteh, ulic, razsvetljavi, kulturi, razbremenitvi Ljubljanske ulice, podvozu pri železniški postaji, se na glavni dovoz v Rače inštalirali še eno oviro, kraj pa se spreminja v mobilno industrijsko cono. Kaj bo naslednji korak vrlega župana in občinskih svetnikov?

Cestni režim skozi Rače spominja na nočno moro. Vsako leto je huje. Starejši prebivalci kraja se prijemajo za glavo. Ne samo, da je ob Ljubljanski cesti na traverzi mimo Pinusa in bencinske postaje neverjetna gneča. Zamaški na Ljubljanski znajo biti neverjetni ob zapornicah, kjer cesta preči železniške tire ob postaji. Zgodi se, da je Ljubljanska polna v obeh smereh v dolžini več kot kilometer. Se je kaj naredilo proti temu? Ne. So narejene kakšne študije? Občina že leta ne naredi ničesar. Da bi stvar bila še hujša, od letošnjega leta bencinski servis Shell ob vstopu (priključku) na avtocesto zapira neoviran vstop nanjo. Občina je dobila ogromno denarja za odkupljena zemljišča Shella. Ob tem pa ni poskrbela za nemoten dostop ali izstop z avtoceste. Ta je skupen za vse tovornjake, ki jih je skozi Rače že tako več kot preveč (da ne govorimo o obremenitvi zaradi Petrolovih skladišč). Tovornjak in kamioni bodo zelo hitro uničili ceste in krožišča, ovirajo hiter vstop na avtocesto in iz Rač delajo kraj, ki je bolj podoben prometni goščavi kot čemu drugemu.

Kaj storiti? Obvezno resno in odločno pristopiti k izgradnji podhoda pod železnico. To bo preprečilo številno zastoje, posledično emisijo, smrad in hrup, ki prebivalce Ljubljanske ceste spravljajo ob živce. Kot da smradu in nevarnosti ne bi že dovolj prihajalo iz Pinusa! Potrebno je poskrbeti za nov priključek na avtocesto.

 • Share/Bookmark

6 odzivov
6 odgovorov v “Prometni kaos v Račah zaradi bencinske postaje Shell”

 1. mirkodne 13.05.2011 21:18 1

  Shellov bencin je resnično zanič. Nisem verjel dokler nisem probal. Jaz tankam na OMV so najboljši.

 2. črni peterdne 4.08.2011 19:43 2

  OMV in Agip. Shell je precenjen.

 3. bond111dne 31.08.2011 15:03 3

  Nikoli ne tankamo na Shellu, pa smo blizu doma. Nihče ne tanka tam.

 4. Tdne 7.10.2011 08:48 4

  Nihče ne tanka na shellu in vendar so zastoji? Je možno, da tega ni kirv Shell? Kakšni zastoji sploh to so? Zamude, ki se štejejo v minutah? Lepo te prosim. To sploh ni zastoj, to je navadna jutranja konica. In potem še ideja o novem priključku.
  Neverjetno kakšna negacija samega sebe. Po eni strani kritika občine, ker postavlja križišče na eno navadno občinsko cesto, po drugi kritika, ker ne izvede križišča (priključka) na eno bolj obremenjenih avtocest v državi.
  Kritika je na mestu samo do volitev. Na volitvah se mora potem ta vaša oblast zamenjati, kajti če se ne, ste si Račani krivi sami, ker volite nesposobno vodstvo.

 5. Brankodne 24.11.2011 10:57 5

  Ti pa res ne razumeš! Zastoji so zaradi kamionov, ki jih mrgoli! Kamioni in šleperji tankajo, avti ne.
  Nisi še bil v Račah, pa nekaj mlatiš v prazno. Promet z kamioni se veča, na krožišču je pravi kaos. Sem že čakal tudi 10 minut na krožišču!!!

 6. JackSdne 12.01.2018 10:58 6

  Ojej, kakšne neumnosti so bile to…
  sedaj smo tri leta v Račah pa še niti sekunde nisem nikjer čakal ali bil obremenjen zaradi kamionov na te Shellu.
  Se pa še vedno strinjam, da bi bila res pametna naložba izgradnja podvoza pod železniško progo.
  V vseh teh letih niste naredili (krajani Rač) NIČ! Pa so bile vmes volitve.

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !