Maj 29 2011

Račan

Župan napoveduje partizanske akcije proti Pinusu v Račah

Spomnimo širšo javnost, rački župan Ledinek napoveduje partizanske akcije, če si bodo v Pinusu drznili povečati količine sežiga. To je, glede na županova prejšnja dejanja, dobra novica. V primeru, da bodo kurili sumljive snovi, župan Ledine napoveduje »partizansko zapiranje vode«.

O vsem skupaj smo že zelo podrobno pisali.

V Pinusu TKI so potrdili namero o odprodaji sežigalnice. Ob morebitnem povečanem sežiganju župan občine Rače – Fram ne izključuje »partizanske akcije«. Pogačar pravi, da mora zaposlene v sežigalnici prevzeti novi lastnik.

Maribor – Zaradi napovedi vodstva Pinusa, tovarne kemičnih izdelkov (TKI) iz Rač, da nameravajo prodati svojo sežigalnico nevarnih odpadkov, ker da ta program ni strateški, so krajani Rač pri Mariboru sprožili alarm. Bojijo se, da bo novi lastnik sežigalnice začel sežigati bistveno bolj sporne snovi in v večjem obsegu, kot so to počeli doslej, in da bodo med njimi celo odpadki, ki jih v trboveljskem Lafargeu ne smejo več sežigati. Delavci v Pinusu sumijo, da za načrti stoji lastnik Pinusa Igor Jurij Pogačar, ki je v pogovoru za Delo vse očitke zavrnil. »Morebitna prodaja sežigalnice je alarmantna,« je dejal vodja neformalne Ekološke iniciative Rače Marjan Lah. »Pinus ima sežigalnico za svoje potrebe in za potrebe nekaterih drugih podjetij. Možnosti sežiganja je veliko in v primeru prodaje bo kupec hotel sežigalnico kar najbolj izkoristiti,« se boji Lah. Po njegovih besedah si v ekološki iniciativi prizadevajo za zaprtje sežigalnice, ki je lahko postopna, s prodajo pa se strinjajo le, če bi jo fizično preselili iz središča Rač.

Župan zagrozil z zaprtjem vode

»Informacija o prodaji nas je presenetila. Govorice, da bi potem lahko tukaj sežigali stvari, ki jih v Zasavju ne smejo, so razburile javnost,« je povedal župan občine Rače – Fram Branko Ledinek. »Naredili bomo vse, da se kaj takšnega ne bi zgodilo. Zavedamo se, da ne moremo vplivati na poslovne odločitve in preprečiti prodaje sežigalnice. Da bi se obseg njenega delovanja širil, pa ne bomo dopustili, saj je okolje že zdaj obremenjeno s tem, kar kurijo,« je dejal župan in napovedal: »Če bomo posumili, da se v sežigalnici kaj nepravilnega dogaja, bomo po partizansko zaprli vodo.«

Kaj pravi lastnik Pogačar, znan iz afere NPU s Katarino Kresal?

Kaj meni o nezadovoljstvom zaposlenih v Pinusu in napovedani prodaji sežigalnice, smo povprašali Igorja Jurija Pogačarja.

Zapise anonimnih avtorjev poznam, obravnavali smo jih tudi na nadzornem svetu. Predstavnik delavcev je zatrdil, da informacije niso točne in da vzdušje v podjetju ni slabo. Pri tako velikem številu zaposlenih se vedno najde kdo, ki ni zadovoljen. Koliko pa je podjetij v Podravju, ki ne zamujajo s plačami in ki so lani izplačala regres in božičnico? Tako bo v Pinusu tudi v prihodnje.

Zaposleni se bojijo odpuščanja.

Število zaposlenih se bo zmanjšalo samo za toliko, kolikor je zaposlenih v sežigalnici. Pa tudi te bo moral z enako ali boljšo pogodbo prevzeti novi lastnik, saj bo to pogoj ob prodaji.

Menda je sežigalnica najbolj dobičkonosen del podjetja. Je njena prodaja vaša ideja?

Ni res, da je sežigalnica najbolj dobičkonosna, saj so visoki tudi stroški njenega delovanja. Motiv je le ta, da sežig nevarnih odpadkov ni naš glavni posel, core business . To sta fitofarmacija in biodizel.

Med domačini se je razširil strah, da bo novi lastnik povečal sežig nevarnih odpadkov.

Sežiga ne more povečati, saj je zmogljivost sežigalnice omejena. Poleg tega ima sežigalnica vsa potrebna dovoljenja.

Kakšni so vaši načrti s Pinusom?

Precej povečujemo proizvodnjo naših ključnih proizvodov (v fitofarmaciji in biodizlu, op. p.) in pri tem prodajo. S širitvijo proizvodnje bomo potrebovali kvečjemu še nove zaposlene.

  • Share/Bookmark

3 odzivov
3 odgovorov v “Župan napoveduje partizanske akcije proti Pinusu v Račah”

  1. stric Marčdne 29.05.2011 09:13 1

    Tušov Svetelšek le ni takšen vunderkind, kot so ga predstavljali javnosti. Zadnjo potezo,ki bi naredil na njegovem mestu je odprodaja sežigalnice. Krajani so dovolili sežigalnico zaradi obstoja Pinusa , ki daje kruh okoliškim družinam. In ne zaradi nekege privatnega biznisa. Isto napako misli ( če že ni ) storiti tudi Lek Lendava. Svetelšku se bo ponovila repriza La Farge iz Trbovelj. Namesto, da bi se v miru posvečal razvoju firme, se bo lahko prepiral in bodel s krajani.

  2. alenkadne 4.06.2011 08:53 2

    Preselili smo se v Rače pred tremi leti in lahko povem, da mi zelo žal za našo družinsko odločitev. V kraju se nič ne dogaja, vedno smrad iz Pinusa in kmetij, okolje neurejeno, voda zastrupljena. Razmišljamo da odidemo in drugim svetujem enako. Alenka.

  3. Watts29Juanadne 3.08.2011 10:24 3

    I propose not to hold back until you get big sum of cash to buy different goods! You can take the personal loans or term loan and feel comfortable

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !