Sep 01 2011

Račan

Obvestilo o prepovedi lova na območju Krajinskega parka Rački ribniki – Požeg

Bliža se lovna doba na raco mlakarico (v času od 01.09. – 15.01.), zato vas želimo ponovno obvestiti o prepovedi lova na raco mlakarico na območju Krajinskega parka Rački ribniki – Požeg.  Lov na tem področju je prepovedan z Medobčinskim uradnim vestnikom št. 17/1992. Rački ribniki so po zgoraj omenjenem odloku še dodatno zavarovani kot ornitološki naravni spomenik. Za navedene ribnike, zraven ostalih predpisov, navedenih v MUV,  velja še varstveni režim za zoološko naravno dediščino, ki pravi, da je lov na živali prepovedan (MUV št. 17/1992, stran 412, točka 9, druga alineja), citat: »prepovedano je loviti, nabirati, preganjati in uničevati živali«. Prav tako se je po omenjenem odloku »prepovedano približevati gnezdiščem ter prostorom, kjer se živali zadržujejo, hranijo in razmnožujejo« (str. 412-413, točka 9, četrta alineja). Prav tako je LZS že dne 08.09.2009, št. dokumenta: LZS/934, LD Rače izdala pravno mnenje, da za lov na zavarovanih območjih ni pravne podlage.

Prepoved lova velja tudi za akumulacijsko jezero Požeg (zgoraj omenjeni MUV (17/1992), citiram: »Na območju akumulacije Požeg ni dovoljeno loviti, preganjati in uničevati prostoživeče ptice« (str. 382, 4. odst., prva alineja).

Ker smo bili v zadnjem letu priča le enemu nedovoljenemu lovu na raco mlakarico (lov je oktobra 2010 izvajal lovec posameznik na jezeru Požeg)  in smo mnenja, da  Lovski družini Rače in Polskava  nista bili neposredno povezani z dogodkom ter da je šlo za samovoljno dejanje lovca posameznika, smo prepričani, da do kršitev letos ne bo prišlo. Kljub temu pa apeliramo na starešine lovskih družin, da poučijo svoje člane o pravilih lova, o prepovedi lova na zavarovanih območjih ter da upoštevajo Etični kodeks slovenskih lovcev.

Lepo pozdravljeni!

EKOLOŠKA INICIATIVA RAČE

Mateja PIGNER – PERKO

  • Share/Bookmark

Še brez komentarjev.
Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !