Sep 01 2011

Račan

V PINUS Rače prihajajo Indijci, ki bodo verjetno na veliko sežigali

Strahovi Račanov so lahko zdaj upravičeno veliki, pa še cementarno Lafarge so zaprli. Kaj bodo v malem PINUS Rače delali veliki in oddaljeni Indijci, si lahko mislimo…Nič lepega… Kovali dobičke na račun ekološkega ogrožanja prebivalcev, tako kot Francozi v Lafargu. Stopimo skupaj!

Večer, petek, 26.8.2011, stran 11

V Pinus prihajajo Indijci

Stabilnost Pinusa TKI iz Rač, ki po sežigalnici ponuja še svojo maloprodajno mrežo, naj bi zagotovil indijski fitofarmacevtski partner
Potem ko je bila najprej naprodaj sežigalnica tovarne kemičnih izdelkov Pinus iz Rač, stoodstotni lastnik Pinusa Igor Jurij Pogačar zdaj ponuja (še) svojo maloprodajno mrežo Aropi v Sloveniji in Pinus Plus, Pro in Agro na območjih bivše Jugoslavije. “Pogovarjamo se o vstopu strateškega partnerja, ki bo Pinusu zagotovil dolgoročno stabilno poslovanje,” je povedal Pogačar. Več informacij zaradi zavez do partnerja za zdaj ne želi razkriti. A naši zanesljivi viri zatrjujejo, da v raško podjetje prihajajo Indijci. V kakšnem obsegu in za kakšno vrednost, ostaja za tesno zaprtimi vrati. Znano je le, da bo indijska fitofarmacevtska multinacionalka, ki menda v Sloveniji išče trg, kapitalsko okrepila Pinus.
         Da naj bi prodaja sežigalnice zastala ali celo padla v vodo, je Pogačar včeraj odločno zanikal. O nameri, da prodajajo Pinusovo sežigalnico, je v začetku leta spregovoril bivši direktor kemične tovarne Andrej Andoljšek, zdaj član uprave kranjske Save. Že takrat je priznal, da bi kupnino usmerili v rastoče dejavnosti in v zmanjšanje obveznosti do bank, ker ima družba 25 milijonov evrov bančnih posojil. Skupina Pinus TKI vse od leta 2007, ko jo je začel obvladovati Pogačar, posluje z izgubo, ki je lani znašala skoraj pol milijona evrov, finančni dolg je narasel na skoraj 43 milijonov evrov. Med hčerinskimi družbami je pozitivno posloval le Aropi. Andoljšek se je v prvih letošnjih mesecih pogajal s štirimi interesenti. Po neuradnih informacijah naj bi se za odkup sežigalnice v višini okoli šest milijonov evrov zanimale družbe Saubermacher, Mol, Petrol, švicarski in kitajski podjetneži, a z njimi v pol leta očitno dlje od pogovorov posel o termični obdelavi odpadkov ni stekel. Ker Pogačar poudarja, da “absolutno ne drži, da za sežigalnico ni zanimanja”, lahko sklepamo, da jo bodo morda prevzeli prav skrivnostni Indijci.
         Iz odgovora, ki ga je v imenu predsednika uprave Pinusa TKI Aleksandra Svetelška posredovala agencija za svetovanje v komuniciranju in trženju, se da razbrati, da podjetje svojo dejavnost preusmerja in koncentrira na proizvodnjo kemičnih izdelkov in proizvodnjo biodizla v hčerinski družbi Bio goriva, katere 25-odstotni solastnik je Petrol. “Ena od večjih poslovnih bank je potrdila podporo finančni konstrukciji projekta Bio goriva, sicer pa prodajane aktivnosti potekajo v skladu z načrti. Količinske parametre na nekaterih segmentih tudi nekoliko presegamo. To pa zapletenega in likvidnostno problematičnega položaja, ki je tako značilen za poslovno okolje družbe Pinus, še ne izboljšuje na kratek rok,” so težko finančno sliko pred kratkim predstavili Svetelškovi svetovalci. Po javno dostopnih evidencah ima Pinus TKI od torka blokiranih pet od osmih transakcijskih računov, vendar lastnik zagotavlja, da podjetje nima nikakršnih težav z likvidnostjo. Blokade naj bi nastale zaradi administrativne napake ene od bank, so naknadno sporočili iz računovodstva. Pogačar nasprotuje tudi navedbam nekaterih medijev, da naj bi Svetelška zaradi nesoglasij že dal na čevelj, četudi je na čelu Pinusove uprave šele od junija. “Menjava ni predvidena,” je izjavil. Je pa zanimivo, da se informacij pri nekdanjem petrolovcu Svetelšku sploh ne da preveriti. Z njim neposrednega stika sploh ni mogoče vzpostaviti že dlje časa. Zanj odgovarjajo različni svetovalci ali lastnik.

  • Share/Bookmark

Še brez komentarjev.
Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !