Sep 19 2011

Račan

Župana Rač je strah Indijcev, ki prihajajo v Pinus

Delo, petek, 16.9.2011, Urban Červek, Miha Rubin:

Menjava vodstva v Tovarni kemičnih izdelkov iz Rač
Svetelšek ni več direktor Pinusa

Njegov odhod je še povečal negotovost  Župan Ledinek: Bodo pri dejavnosti, ki naj bi jo opravljali v Račah, prevladale indijske ekološke norme ali evropske oziroma slovenske?  Novi predsednik uprave je Igor Stojanovski

Maribor  Lastnik kemične tovarne Pinus iz Rač Igor Jurij Pogačar je včeraj za Delo potrdil, da Aleksander Svetelšek ni več predsednik uprave omenjenega podjetja. Povedal je, da sta se s Svetelškom sporazumno razšla, razloga za to pa ni izdal. Odhod Svetelška, ki je ta položaj zasedel šele pred dobrimi tremi meseci, je v lokalni skupnosti povzročil dodatno negotovost med pričakovanjem novega strateškega lastnika Pinusa, domnevno iz Indije. Domačini se namreč bojijo večjega onesnaževanja okolja.
         S to kadrovsko spremembo uradno nismo bili seznanjeni, je povedal župan občine Rače – Fram Branko Ledinek, a se je, kot je dodal, vedelo, da Aleksander Svetelšek odhaja iz Pinusa, saj občina z upravo pod njegovim vodstvom že nekaj časa več ni imela nobenih stikov. Ali jim je znano, zakaj se je moral direktor po komaj treh mesecih in pol posloviti z vodilnega položaja v Pinusu, tovarni kemičnih izdelkov (TKI)? Ne. Dvakrat sva se srečala, zelo korektno nam je predstavil svoje načrte in cilje, potem pa mesec dni ni bilo nobenih stikov. Pinus ima še en odprt dolg do občine. Dogovorili smo se, da bi to uredili do septembra, pa se ni izšlo, je dejal Ledinek.
         Pri tem je župan tudi izrazil zaskrbljenost zaradi govoric o novem strateškem partnerju iz Indije. Ali bodo pri dejavnosti, ki naj bi jo opravljal v Račah, prevladale indijske ekološke norme ali evropske oziroma slovenske? se sprašuje Ledinek.
         Svetelškov odhod ne bo spremenil načrtovanega razvoja Pinusa, ki je, kot je znano, pred reorganizacijo, je včeraj za Delo povedal Pogačar. Razlogov za Svetelškov odhod Pogačar ni hotel podrobneje pojasniti, povedal je le, da sta se sporazumno razšla, in poudaril, da so že našli kakovostno nadomestilo; predsednik uprave je postal Igor Stojanovski, doslej v Pinusu izvršni direktor za komercialo, član uprave pa David Kos, ki je bil član uprave že pod vodstvom Svetelška. Imena bodočega strateškega partnerja Pogačar ni hotel razkriti, češ, da ga k temu zavezuje pogodbeno določilo o tajnosti. Bo pa to sporočil takoj, ko bo vstop novega partnerja dokončno potrjen, je dejal.
         Znano je, da je že nekaj časa na prodaj Pinusova sežigalnica, stoodstotni lastnik podjetja Igor Jurij Pogačar pa zdaj ponuja še njegovo maloprodajno mrežo trgovin Aropi v Sloveniji ter Pinus Plus, Pinus Pro in Pinus Agro na območjih nekdanje Jugoslavije. Po neuradnih informacijah so se za odkup sežigalnice za ceno okrog šest milijonov evrov ogreli družbe Saubermacher, Mol, Petrol, švicarski in kitajski podjetneži, v zadnjem času pa so vse glasnejše informacije, da v Pinus TKI prihajajo Indijci; menda tamkajšnja fitofarmacevtska multinacionalka.

  • Share/Bookmark

En odziv
En odgovor v “Župana Rač je strah Indijcev, ki prihajajo v Pinus”

  1. [...] Rač Branko Ledinek je zaskrbljen nad novicami o novem lastniku Pinusa  - ki naj bi prišel iz [...]

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !