Sep 22 2011

Račan

Prihodnost Rač: zakaj nas ne zanima naše zdravje in zdravje naših otrok?

Župan Rač Branko Ledinek je zaskrbljen nad novicami o novem lastniku Pinusa  - ki naj bi prišel iz Indije.

Ali bodo pri dejavnosti, ki naj bi jo opravljal v Račah, prevladale indijske ekološke norme ali evropske oziroma slovenske? se sprašuje Ledinek.

Iz članka smo zvedeli informacijo, da ima Pinus dolgove do občine. Da se vodstvo Pinusa izogiba občini Rače Fram in da je ne obvešča o nenehnih menjavah vodstva, ki niso nič dobrega. Slabe novice.

Posebno vprašanje  je, kaj si lahko obetajo male in ekološko ranljive Rače proti velikim Indijcem. Zakaj imajo multinacionalke interes priti v male Rače? Da bodo zastonj delile bonbončke? Da bodo udejanjali ekološke tehnologije in lepo skrbeli za okolje? Ne bodite smešni! Samo profit je lahko tisti, ki jih vleče sem. Kako pa se dela profit? Kam pa se selijo s proizvodnjo če ne tja, kjer so dobre možnosti za zaslužek in lukničava ekološka zakonodaja!

Rače so ogrožene. Osnovna šola in vrtec stojita le streljaj od Pinusa in sežigalnice nevarnih odpadkov. Česa takega v svetu ne boste videli, tudi v Sloveniji ne. Rače so unikum. Najprej so ogroženi naši otroci, potem prebivalstvo ožje regije. Vsi plačujemo davek nespameti, da so sežigalnico postavili v centru kraja (da o Pinusovi dejavnosti ne govorimo). Obstaja izdelana študija o umrljivosti in vrstah obolenj v kraju? Ekološka iniciativa Rače je na to že opozorila.

Smrad in poseben vonj v centru Rač sta dobro znana prebivalcem kraja. O čudnih izpustih v zrak ponoči je pisal že priznani ekolog Anton Komat in mi smo poročali.

Koliko bodo čez nekaj let vredne cene naših nepremičnin? O tem se pa ne govori na glas. Realno je, da bodo po prihodu v ekološko preobremenjene Rače še bolj padle in tudi prišlekov več ne bo. Če bodo Rače zaslovele kot novi Lafarge v Trbovljah, če bodo začele sežigati nevarne odpadke še od drugod bodo postale mesto duhov in mesto obolelih.

Najhujša ob tem je pasivnost in neaktivnost krajanov. Tiho so. Vsak dan. Če jih že njihovo zdravje ne zanima, če jih ne zanima in koliko let jih še čaka, bi lahko vsaj malo pomislili na svoje otroke in jim privoščili najboljše! Pa tudi tega ne storijo. Naj se zgledujejo po iniciativi iz Trbovelj in Urošu Macerlu! Vse odlagajo na nekaj posameznikov – naj se oni borijo. Naj se borijo ekološka združenja namesto nas. Mi nimamo časa, mi smo v službi. Kako nespametno razmišljanje. Kratkovidno!!! Če ne bodo vzeli svojih življenj v roke, jih bodo pa drugi! Tisti, ki ljubijo profit. Tisti, ki ljubijo nespametne in lahkoverne krajane, ki so radi tiho. Take imajo zelo radi. Najrajši.

 • Share/Bookmark

6 odzivov
6 odgovorov v “Prihodnost Rač: zakaj nas ne zanima naše zdravje in zdravje naših otrok?”

 1. Mihadne 23.09.2011 10:51 1

  Pa ti si res odzadaj in neveš kaj govoriš. Že dolgo je znano da nebo Indijcev, ti pa nekaj napihuješ in širiš neko nestrpnost. Pinus je naredo več dobrega kot bilo kdo v Račah za Račane. Pa ugasni že dol ta blog ker si delaš sramoto z nepoznavanjem dejstev.

 2. Domačindne 24.09.2011 08:08 2

  Moje mnenje o tem problemu je to, da sam Pinus tudi ni kriv za ves slab zrak, ki ga vdihujemo.
  Mislim da bi morali pogledati okrog sebe in to kako nam preljubi sosedi sežigajo zjutraj in zvečer smeti, ker jim je težko plačati par EUR za odvoz večje posode za smeti.
  V Pinusu imajo vsaj kakšne filtre dokler ti naši sosedje nimajo nič kot samo samokolnice in kup gorečih smeti, plastike in drugih strupenih zdravju škodljivih odpadkov.
  Zamislite se malo na tem blogu tudi o tem problemu in ne vse samo prelagat na Pinus in si zatiskat oči.

 3. Igordne 24.09.2011 22:09 3

  Plačanci iz PINUSa ne bodo dosegli utišanja ekološke inicijative.

 4. IRdne 2.10.2011 12:11 4

  Radio MB poziva, da je v Pinusu prišlo do nesreče. Torej že druge v zadnjem času. Ljudje naj bi ostali v stanovanjih in zaprli vsa okna, ker menda uhaja nek plin. Še dobro, da je nedelja in sta šola in vrtec prazna.

  Kam vodi vse to, kaj se bo še moralo zgoditi, da bodo ljudje končno uvideli, da ta tovarna ne sodi več v center Rač???

  Koliko ljudi bo še sploh hotelo priti živet v naš kraj, saj vem že za kar nekaj mladih družin, ki so si ravno zaradi Pinusa in dogodkov okrog njega premislili in se odločili za življenje drugje.

 5. Lojzedne 2.10.2011 12:57 5

  Zadnji čas da spokamo iz Rač, to je že višek. Župan in občina podkupljena molčita.

 6. M.K.dne 2.10.2011 23:10 6

  Nas osveščajo kaj vse moramo storiti za boljše okolje,..od ločevanja odpadkov,..k zmanjšanju uporabe plastičnih vrečk,..itd,…kaj lahko naredim sama??? da ne odvržem pravilno kosovnih odpadkov v zato nameščene zabojnike za ločevanje,…sledila mi bo denarna kazen,..ki jo bom plačala,…kaj pa ko se nekdo znajde v situaciji in mu zdravnik postavi diagnozo RAK!,…ali jo lahko odpravi??? v tistem trenutku NE,…lahko pa danes to prepreči in živi zdravo in v okolju, ki bo zdravju neškodljivo, s tem se diagnozi RAK lahko izogne,… prosim ljudje… komentarji, ki so objavljeni kvarijo vaš ugled in vas same,…ne zagovarjajte obstoječih dejstev in ne zagovarjajte tovarne PINUS,..ker vemo veliko, pa hkrati še premalo,..dovolj je da se združimo in upremo,…vsi tisti,ki pa zagovarjate tovarno Pinus,…vam življenje nič ne pomeni,..in vedite ko in če se boste znašli v situaciji,ki bo brezizhodna,..takrat bo prepozno…

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !