Okt 03 2011

Račan

Eksplozija v peči Pinus Rače

Eksplozija v peči Pinus Rače

Pri doziranju peči v podjetju Pinus Rače je prišlo do požara. Gasilci so požar pogasili, pri tem pa naj ne bi prišlo do onesnaženja zraka z zdravju nevarnimi snovmi

V Pinusovem obratu sežigalnice v Račah se je dopoldan oglasil rdeči petelin. Da se iz tovarne vije gost črn dim, je prijavitelj požara opazil ob 10.47 uri. Na kraj so s petimi vozili odhiteli gasilci mariborske poklicne enote ter prostovoljni gasilci iz Rač. Slednji so v začetni fazi s prahom omejili premočno gorenje iz vrat kurišča sežigne peči, nakar so jim na pomoč priskočili še poklicni gasilci, pa tudi tam zaposleni, ki so s peskom zaprli dovod do kurišča.

Po besedah vodje gasilske intervencije Franca Robiča iz mariborske poklicne enote, je bilo po intervenciji potrebno sanirati še oljni madež, ki se je pred pečjo razlezel po okrog 30 kvadratnih metrov prostora. Kar pomeni, da je v peči najverjetneje prišlo do eksplozije.

Gasilske meritve koncentracije plinov, ki nastajajo pri gorenju, so po interenciji pokazale, da naj ne bi prišlo do onesnaženja zraka z zdravju nevarnimi snovmi.

Izpred tovarne se je oglasil tudi župan Branko Ledinek in prebivalce preko nacionalnega radia Val 2002 pomiril, da nevarnosti ni, da je vse pod kontrolo in da oken ni potrebno zapirati.”

Spomnimo, da se je rdeči petelin v tovarni Pinus iz ene od peči za sežgianje trdih odpadkov oglasil tudi oktobra lani (na fotografiji).

http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2011100205692237

  • Share/Bookmark

2 odzivov
2 odgovorov v “Eksplozija v peči Pinus Rače”

  1. Stric Marčdne 3.10.2011 12:39 1

    Če sežigalnica zasleduje dobiček, obratuje na zgornji meji, to je, da se jo polni do še dovoljene meje. Ko pa delaš uslugo, snov ne poznaš dovolj ( analize so že), posebno točko samovžiga in dinamiko (hitrost) izgorevanja. V takem primeru lahko pride do prehitrega izgorevanja in peč ne požira nastale dimne pline. Iz peči buhne in v okolico se razširi dim. Za manjše prekoračitve je peč tako konstruirana, da se odprejo varnostni poklopci in ne pride do eksplozije. Zato priporočam tovarnam, da jemljejo sežigalnico kot strošek in jo ne polnijo do zgornjih zmogljivosti. V primeru neznane snovi pa obvezno začeti z minimalnim polnjenjem po predhodnem poskusu točke samovžiga in vsaj okvirne hitrosti gorenja.

  2. binedne 3.10.2011 23:27 2

    Kaj je to “delaš uslugo”??? Razloži prosim.

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !