Dec 04 2011

Račan

Novi mesnopredelovalni obrat v Račah, nova klavnica, nova nevarnost?

Kmetijska zadruga (KZ) Rače je letošnjo pomlad pričela graditi nov mesnopredelovalni obrat povezan s klavnico, plus mesnico.

Če pogledamo tehnološki postopek običajne klavnice in predelave mesa, lahko ugotovimo velika dnevna, tedenska in letna nihanja onesnaževanja voda. Na primer v času klanja, ki traja običajno le nekaj dni v tednu, nastajajo veliko večje količine zelo obremenjenih odplak kot v času predelave.

Pri obravnavanih klavnicah so zagotovljeni le najosnovnejši postopki mehanskega čiščenja odpadnih voda, saj velikokrat odtekajo odpadne vode po predhodnem čiščenju v javne kanalizacijske sisteme, ki se zaključujejo s komunalnimi čistilnimi napravami. Pri vseh treh obravnavanih klavnicah poteka klanje in predelava mesa. Klanje poteka nekaj delovni dni v tednu, ostale dni pa poteka predelava mesa – običajno. Kako je zagotavljeno ravnanje čistilnih naprav za predhodno čiščenje odpadnih voda, je to na bazi sedimentacijsko-flotacijskega postopka?

Pred tremi leti so se nekateri Račani pritoževali nad motečim vpitjem živali ob zakolu, da je v voda iz ČN Rač pogosto prisoten neželen vonj in izrazili prošnjo, da bi se preusmerila kam drugam.  G. župan je tedaj odgovoril, da ta možnost ne obstaja in dodal, da je bilo narejenih veliko različnih analiz, pri čemer so kontaktirali tudi s strokovnjaki, ki se ukvarjajo z delovanjem večjih ČN drugod po Sloveniji (Domžale ipd.).

Bilo je povedano, da bo narediti potrebno še kar nekaj vzorcev in omenjala se je klavnica. Poudariti je potrebno, da se je klavnica v smislu onesnaževanja precej izboljšala, še več pozornosti v tem smislu pa moramo posvetiti Pinusu.Povedali so, da  če gredo klavnica, Pinus in podobni obrati na svoje, problem še vedno ne bo rešen, saj veliki vodotoki ne morejo požirati vsega, kar se pojavi.

Danes odpiramo novo klavnico in mesnopredelovani obrat sredi Rač… Kaj nas še čaka?

Vir: http://www.zelenaslovenija.si/revija-eol-/aktualna-stevilka/okolje/454-obratovalni-monitoringi-odstopanja-od-standardov-in-slovenske-klavnice-eol-51

  • Share/Bookmark

Še brez komentarjev.
Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !