Mar 29 2013

Račan

Nadihajte se svežega zraka, še več bomo kurili!

Zime je končno konec, Račanke in Račani, nadihajte se svežega zraka! Močno vdihnite, uporabljajte vsa pljuča, skupaj s svojimi otroki, pospremite jih v Osnovno šolo in vrtec  ter se veselite, da bodo v PINUSu po novem pokurili 4000 ton nevarnih odpadkov letno! Prej so jih samo 3200. To je darilo za vas! Če boste umirali mlajši, boste lepše truplo. Privoščite si še kozarec sveže vode za popolnejši občutek!

Da bi za to kaj storila občina, tega filma ne boste videli. Da bi montirali merilno napravo pri Osnovni šoli Rače in Vrtcu Rače! Sanjajte. In prijetno in globoko dihanje! Če vas le zamika, pa še krajša informacija, katere prebiranje vam odsvetujemo, ker boste slabe volje.

22 Mar 2013

Večer

NINA AMBROŽ

Pinus bo zbiral več odpadkov

Sežigalnica raškega Pinusa ni več na prodaj, iščejo strateškega partnerja za razvojne investicije

Potem ko je bila v tovarni kemičnih izdelkov Pinus iz Rač konec preteklega leta izglasovana prisilna poravnava, družba v absolutni lasti Igorja Jurija Pogačarja v letu 2013 načrtuje pospešeni razvoj. Rast prihodkov od prodaje si obeta predvsem z izdelkoma Boomefekt, ki je že uveljavljen, in Zimko na evropskih trgih. Zimko je čistilo za vetrobranska stekla, deluje tudi proti zmrzovanju, na trg so ga lansirali oktobra 2012. Marko Klemenčič, predsednik Pinusove uprave, izpostavlja, da iščejo strateškega partnerja za možne investicije, med drugim načrtujejo večji obseg storitev na področju logistike: “Ostajamo fleksibilni, proaktivni, strokovni, odprti za spremembe. Lani smo pridobili dovoljenje za zbiranje nevarnih in nenevarnih odpadkov.” To dopušča, da Pinus po novem lahko skladišči 4000 ton različnih odpadkov letno. Te nato preda v različne postopke predelave ali odstranitve. Mesečno lahko raška tovarna uniči 550 kilogramov odpadkov na uro. Povprečna mesečna količina sežganih topil, zdravil, barv, lakov, plastike, zdravil in drugega je okoli 300 ton. Kar se tiče prodaje sežigalnice odpadkov, ki je bila aktualna v času direktorovanja Andreja Andoljška, Klemenčič zatrjuje, da prodaja ni več v igri. Pinusovi glavni dejavnosti predstavljata še fitofarmacija in biodizel. Tovarna biogoriv je v letu 2012 proizvedla in prodala 2,873.372 litrov biodizla. Poslovodstvo si trenutno prizadeva za podpis aneksa o dobavi za leto 2013 s Petrolom.

Klemenčič meni, da je k uspehu insolventnega postopka prispevalo izboljšanje delovanja vseh segmentov družbe. “Neka struktura je lahko močna le toliko, kolikor je močan njen najšibkejši člen,” pravi. “Leto 2012 je bilo usmerjeno v ‘gašenje požarov’. Ukvarjali smo se pretežno s tem, kako zagotoviti sredstva za nabavo materiala, za izplačilo plač in plačevanje tekočih obveznosti.” Plače so zdaj redne. Je pa v skladu z načrtom finančnega prestrukturiranja Pinus število zaposlenih zmanjšali z 98 na 83. Dodatno krčenje delovnih mest ob doseganju načrtovane realizacije prodaje ni predvideno, zatrjuje Klemenčič. milijona evrov čiste izgube so izkazali v postopku prisilne poravnave

Navadni upniki, katerim je bilo v prisilni poravnavi priznanih 7 milijonov evrov terjatve, si polovično poplačilo lahko obetajo v štirih letih. Pinus je v letu 2012 ustvaril nekaj manj kot pet milijonov prihodkov iz prodaje. Podrobnejših podatkov o poslovanju poslovodstvo (še) ne želi razkriti. Navaja pa, da so recimo na področju storitev ( logistike) načrt presegli za 203 odstotke. Po zadnjih poročilih v postopku prisilne poravnave so izkazovali 4,2 milijona evrov čiste izgube (10,2 milijona prenesene) in 24,3 milijona evrov dolgoročnih in kratkoročnih obveznosti do bank. Ker je slednjih kar čez 20 milijonov evrov, z bankami poskuša doseči reprogramiranje posojil.

 • Share/Bookmark

4 odzivov
4 odgovorov v “Nadihajte se svežega zraka, še več bomo kurili!”

 1. Zvonedne 2.04.2013 22:45 1

  Župan bo moral priznati svojo odgovornost, da se ljudje izseljujejo zaradi rakastih obolenj ni več rešitev. Predolgo traja in vsi so tiho prestrašeni…

 2. Jasnadne 3.04.2013 12:18 2

  Ja o tem, da so pri stranskih vratih namesto sanacije peči dobavili novo in še eno zraven, ni nič več govora? Ali kdo to preverja? Ali imajo sploh dovoljenje za takšne kapacitete?
  Kje so poročila inšpekcijskih nadzorov?
  Če je res vse tako čisto, zakaj tovarna sama ne predlaga postavitve in beleženja monitoringa? Zakaj se zapirajo za zidove? So jim vzor ameriške tovarne, ki ustvarjajo dobiček dobesedno preko trupel? Se mar res v 21. stoletju ekonomisti niso srečali z moralo, etiko, vrednotami? Mar res?

 3. Anonimneždne 3.04.2013 21:25 3

  http://oe.finance.si/1660158/Tudi-Slovenija-bo-morala-odpadke-pretvarjati-v-energijo

  “Avstrijci zdaj sprejemajo sežiganje odpadkov v sežigalnicah in cementarnah, zato je mogoče postopke za postavitev takega obrata speljati hitro in brez nasprotovanj. V zadnjih desetih letih se je namreč pokazalo, da so bili prvotni strahovi neutemeljeni in da težav ni. “

 4. Zvonedne 14.04.2013 09:09 4

  Ste ga pihnili mimo! V Pinusu sežigajo NEVARNE ODPADKE, pa še to NAJBOLJ nevarne odpadke v državi. V balkanski državi…

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !