Jun 14 2015

Račan

Ubije plevel in verjetno tudi človeka. V Račah navdušeni.

Ubije plevel in verjetno tudi človeka

Eden najbolj vsesplošno tudi v Sloveniji uporabljenih sredstev za zatiranje plevela je zelo verjetno kancerogeno, so pred kratkim ugotovili strokovnjaki in tako na glavo postavili 20 let staro prepričanje v nasprotno. Med vrtičkarji priljubljeno sredstvo verjetno kmalu s trgovskih polic.

Andrej Leban / Ljubljana, Pariz

30. 3. 2015, 09:30

Zaščitna sredstva so pri rokovanju s herbicidi nujna. (Foto: Profimedia)

Svetovna zdravstvena organizacija oziroma njej podrejena Mednarodna agencija za raziskave raka je na začetku marca objavila poročilo, da sestavina glifosat verjetno povzroča pri ljudeh raka. S tem so sestavino ocenili z oznako 2A, kar je druga od štirih stopenj na lestvici, medtem ko je doslej veljalo, da sestavina, ki je del okoli 750 različnih herbicidov, ni človeku nevarna.

Nova testiranja pa dokazujejo, da glifosat povzroča krvnega raka, pri testnih miših in podganah pa tudi druge tipe rakavih obolenj.

  • Do katerih brez potrdila?Seznam fitosanitarnih sredstev, ki jih je mogoče v manjših količinah kupiti brez posebnega izpita o usposobljenosti, so na voljoTUKAJ.

Strokovnjaki so sledove glifosata našli na območjih intenzivnega kmetijstva in rabi herbicidov. Našli so ga v vodi, zraku in tudi hrani. Naj pa sestavina ne bi bila tako zelo nevarna v primeru občasne rabe, kot je denimo uporaba s strani vrtičkarjev. Veliki proizvajalci herbicidov, kot je korporacija Mosanto, so vseeno že skočili v zrak, saj da je uporaba glifosata povsem varna za ljudi.

Konec leta se bo morda poslovil

Če bodo obveljala najnovejša dognanja, se pri prodaji sredstev z vsebnostjo glifosata vseeno obetajo spremembe, tudi v Sloveniji, kjer je denimo zelo popularno sredstvo za zatiranje plevela Boom Efekt, ki prav tako vsebuje glifosat.

Matjaž Emeršič iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo ratlin (nekdanja veterinarska uprava) je pojasnil, da je glifosat ravno sedaj v revizijskem postopku v Evropski Uniji v skladu z novo Uredbo o fitofarmacevtskih sredstev v promet, saj namreč njegova odobritev za trge EU poteče s koncem letošnjega leta. Ob prvem razvrščanju kemikalij v letu 1999 glifosat namreč ni bil prepoznan kot človeku nevaren.

“Posledično bodo države članice, tudi Slovenija, pri registraciji pripravkov na osnovi glifosata ravnale skladno z odločitvijo Evropske Komisije. Če glifosat ne bo odobren, bo Slovenija umaknila vse registracije fitofarmacevtskih sredstev, ki vsebujejo glifosat.”

andrej.leban@zurnal24.si

  • Share/Bookmark

Še brez komentarjev.




Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !